keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Lukupuuhia eskarista kouluun

Lukukoordinaattorit Eeva ja Marianna ovat pidemmän aikaa pohtineet keinoja, joilla tänä korona-aikana pystyisi hankkeen puitteissa vaikuttamaan niin varhaiskasvatuksen, eskarin ja koulun henkilökuntaan kuin lasten huoltajiinkin. Erilaiset tapaamiset ja kohtaamiset isommalla joukolla ovat nyt olleet mahdottomia, mutta kuitenkin olisi tärkeää päästä kertomaan sanomaamme nyt kun Sevao- hankkeemme on vielä käynnissä.

Varhaiskasvatuksen ja eskarin kasvattajille olemme käsikirjoittaneet, kuvanneet ja leikanneet jo noin puolen tunnin videon aiheesta, ja se sai ensiesityksensä eskariopettajille maaliskuun lopulla. Video ei ole julkisesti jaossa, sillä emme ole vielä ehtineet sitä tekstittää, ja saavutettavuusohjeistuksen mukaan  avoimessa, julkisessa jaossa olevissa videoissa tekstitys pitäisi olla. 

Ajatuksena on ollut, että teemme myös huoltajille lyhyen videon lukemisen tärkeydestä. Huoltajien video tulee olemaan ihan muutamien minuuttien mittainen. Idea on jalostunut tässä ajan kuluessa siihen, että video olisi huhtikuun lopun-toukokuun alun aikana valmis, ja sitä voisi käyttää liittyen koulutulokkaiden päivään. Tämäkin video jäänee kaupungin sisäiseen jakoon edellä mainituista syistä. 


edit. 29.4.2021 Nyt molemmat videot on tekstitetty (kiitos YouTuben helppokäyttöisen tekstitysjärjestelmän!) ja on löydettävissä Satukielet -kanavalta ihan hakutoiminnolla. 

Muutamana viikkona olemme tässä pohtineet myös jonkinlaista kesätehtävämonistetta eskarilaisille jaettavaksi. Instagramissa törmäsimme @lukulaiturin kokoamaan lukupassiin, ja hänen luvallaan jalostimme passi-ideaansa meille sopivammaksi. Meidän passimme olisi varmasti jäänyt paljon yksinkertaisemmaksi, mutta nyt innostuimme tekemään ihan "lehtisen". Canva on ollut hyvä ystävämme hankkeen aikana, ja nytkin luotimme Canvaan taitto-ohjelmana. Löysimme valmiin mallipohjan, jota muokkaamalla saimme kivan kesäpassin eskari-ekaluokka -kesäksi tehtyä. 

Koimme tärkeäksi saada passiin myös huoltajille tietoa lukemisesta. Teksti on lyhyt ja tiivis, jotta sen jaksaa varmasti lukea. Keräsimme tärkeimpiä pointteja liittyen tämän ikäkauden lukemiskulttuuriin.



Passissa on 9 erilaista pientä lukemiseen ja kirjoihin liittyvää tehtävää, ja vastaava määrä jäätelöitä. Kun on pienen tehtävän tehnyt, saa värittää jäätelön. Ohjeistuksen mukaan tehtäviä saa tehdä juuri sen verran kuin haluaa. Pyrimme tekemään tehtävistä helposti toteutettavia, jottei kukaan kokisi puuhia liian kuormittaviksi, mutta toisaalta niissä olisi vähän jotain ideaa ja inspiraatiota. 



Edit 29.4.2021
Nyt kun Sevao-hanke on loppusuoralla, löydän keinon tuohon pdf-jakamiseen. Se ei ole edes kovin vaikeaa tai monimutkaista, voi kun olisin tämän keksinyt jo paljon aiemmin! 
Eli tässä teille nyt vapaasti tulostettavaksi ja käytettäväksi meidän lukupuuhat, joita lopulta innostuimme tekemään kolme erilaista. Varhaiskasvatukseen, jolloin tehtävät tehdään yhdessä aikuisen kanssa, Eskaripuuhat samoin huoltajan kanssa ja koululaisen lukupuuhat sellaisia, jotka voi lukutaidosta riippuen tehdä joko itse tai aikuisen kanssa. Kaikki tehtävät ovat helppoja toteuttaa, ja osin tehtävät ovat myös samoja. Eroa on eniten tuossa takakannen tekstissä, joka vähän poikkeaa kohderyhmän mukaan. 





/lukukoordinaattori Marianna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanketyö on raastavaa

  Hanketyö on todellakin raastavaa. Jos joku kysyy, miltä hanketyö tuntuu, vastaisin otsikon mukaan. Se vaatii hyvää paineensietokykyä, raut...