torstai 27. toukokuuta 2021

Jalkapallo yhdistää

 

Kauan odotetut jalkapallon EM-kisat lähestyvät, ja jäljellä olevaa reilun kahden viikon odotusta voi lieventää lukemalla jalkapalloaiheisia kirjoja. Ne sopivat viihdykkeeksi tai jopa perehtymiseen lajin saloihin. Jalkapallosankareista on kirjoitettu monia elämäkertoja, jopa erityisesti nuorille suunnattuna. Kokosin Apila-kirjastostamme muutamia lastenkirjoja sekä uusimpia tietokirjoja eri ikäisille jalkapallosta kiinnostuneille.

Helppolukuisia kirjoja:

Lähde, Petja, Hepomäki, Roosa (kuv.): Taneli ja FC Mörlökit (Karisto, 2019)

Kirja kertoo galaksien tuolla puolen sijaitsevasta Superpallomaasta, jonka kansa haastetaan peliin Mörlökkien toimesta. Apuun tarvitaan planeetaltamme 8-vuotias Taneli, universumin paras futaaja. Taneli kokee omilla kulmilla väheksyntää, mutta hän saattaa silti olla tärkeä lenkki Mörlökkien kaadossa. Runsaasti kuvitettu kirja.

Taube, Anna, Frey, Raimund(kuv.), Kallinen Seija (suom.): Kaikkien aikojen matsi (Mäkelä, 2021)

Eetu rakastaa jalkapallon pelaamista kavereiden kanssa, mutta oma pelikenttä on jäämässä rakennustyömaan alle. On edessä haasteottelu aikuisia vastaan, jossa pelin voittajat saavat tahtonsa läpi. Kirja on kirjoitettu suuraakkosin ja se on tavutettu.

Thilo, Bayer, Michael (kuv.), Kukkonen, Seija (suom.): Maalijahdissa (Mäkelä, 2018, Lukupiraatti-sarja)

Kirjassa on kahdeksan lyhyttä, itsenäistä tarina. Teksti on helppolukuista; lauseet lyhyitä ja fonttikoko suuri. Kiva kuvitus.

Thilo, Paule, Irmgard (kuv.), Kallinen, Seija (suom.): Jalkapallotarinoita (Mäkelä, 2019, Lukupiraatti- sarja)

Kirjassa on kolme erillistä tarinaa, jotka ovat hieman pidempiä kuin em. kirjassa, mutta runsaan kuvituksen (joka tukee hyvin tekstiä), fonttikoon ja helpohkojen lauseiden ansiosta sopii lukijalle, jonka lukeminen on kuitenkin jo virketasolla.





Isommille alakoululaisille:

Kallioniemi, Tuula, Wihersaari, Silja-Maria (kuv.): Pöllitty pallo (Otava, 2019)

Rupulan lähiöön muuttaa Eetu, jonka puheet on kuin lehmänostajalla. Eetu haluaa kuitenkin perustaa Rupulaan jalkapallojoukkueen nimeltään FC Wannaplay, ja moninainen joukkue saadaankiin kasaan. Tämän kirjan lasten kotiolot ovat hyvin moninaiset, eikä vaikeita asioitakaan jätetä kirjassa kertomatta. Mutta vaikka olosuhteet eivät olekaan kaikilta osin suosiolliset, lapset ovat reippaita toimijoita ja huumoria kirjassa viljellään runsaasti. Tärkeää on, että FC Wannaplayn pelaajilla on peli-iloa ja yhteen hiileen puhaltamista. Kirja sopii lapsesta riippuen noin 9-10- vuotiaasta ylöspäin. Saattaa olla, että joistain asioista on tarve keskustella myös aikuisen kanssa.



Tietokirjoja jalkapallosta:

Wickstöm, Mika, Nyyssönen Arto (kuv.): Teemu Pukki baby (Arktinen banaani, 2020)

Kirjassa kerrotaan Teemu Pukin taival kotitalon takapihan nurmelta Huuhkajien ja Norwichin ykköstykiksi. Teemun tarina voi saada aloittelevan pelaajan uskomaan unelmiinsa. Kirjassa on hauska kuvitus, ja kirja voi toimia myös ääneenluettuna.

Nuuttila, Kalle, Kaarakainen Sami (kuv.): Kuka keksi banaanipotkun ja muita futisfaktoja Suomesta (Lasten Keskus, 2020)

Kirjassa esitellään Suomen merkittävimmät jalkapallojoukkueet ja lyhyesti niiden historia sekä tunnetuimmat pelaajat. Pieni, mutta kattava teos tiedonjanoisille.





Mundial, Weighill (kuv.): Iso futiskirja (S&S, 2020)

Tämä kirja auttaa niin nuorta futaajaa kuin myöhäsyntyistä aikuista jalkapallofania ymmärtämään lajia ja sen hienouksia. Esittelyssä niin futiksen historia kuin taktiikatkin, merkittävät valmentajat, stadionit ja jalkapallokikat. Todellinen rautaisannos jalkapalloa; "kaikki mitä olet halunnut tietää, mutta et ole enää kehdannut kysyä..."

Messham, Stuart (toim.), useita kirjoittajia, Suomen maajoukkueen osuus Kanerva, Juha: Suuri jalkapallokirja Euro 2020 (Readme, 2021)

Kaikki ennakkotieto tulevista jalkapallon EM-kisoista. Esittelyssä kaikki osallistujamaat sekä Huuhkajien taival ensimmäisiin EM- kisoihin. Kaikille kiinnostuneille!



// jalkapallohuumaa elävä lukukoordinaattori Eeva










 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanketyö on raastavaa

  Hanketyö on todellakin raastavaa. Jos joku kysyy, miltä hanketyö tuntuu, vastaisin otsikon mukaan. Se vaatii hyvää paineensietokykyä, raut...