Valmistelua vaativat vinkit

 

Kirjat laatikoissa


Idea: Toimintatilassa (luokka, ryhmätila tms) on lapsille vapaasti valittavissa kirjoja, jotka on lajiteltu esimerkiksi laatikoihin tai lehtikoteloihin sen mukaan, kuinka haastavaa tekstiä kirjoissa on. Lapsi tietää, mistä löytää itselleen sopivia kirjoja, ja toisaalta voi joskus haastaa itseään ja ottaakin luettavaa seuraavasta laatikosta.
Tarvitset: laatikot, kirjoja, nimilaput säilyttimiin
Idea peräisin: Törnävän koulu, Seinäjoki

Lukumajat

Idea: Rakennetaan pieniä majoja ja sopukoita, joihin lapset kömpivät lukemaan tai selailemaan kirjoja. Majoissa voi myös kuunnella ääneen luettua satua.
Tarvitset: kirjoja, jumppapatjoja tms. alustoja, vilttejä, tuoleja/pöytiä tms, taskulamppuja

Prinsessapeli

Idea: Rakennetaan satulinnamaailmaan sopivista sanoista virkkeitä. Virkkeet muodostuvat seuraavasti: millainen? mikä?/kuka? mitä tekee? missä?
Tulostetaan neljälle eriväriselle paperille (tai liimaataan erivärisille kartongeille) sanat sekä laminoi tarvittaessa.
Nostetaan kasoista tai neljästä kiposta neljä sanaa ja luetaan virke. Virkkeet voivat olla osuvia, hassuja tai ihan hölypölyä. Virkkeitä voidaan käyttä välipuuhana tai ne voivat olla tarinan pohjuistuksena tai vaikka virikkeenä kuvispuuhille tai still-esityksille
Tarvitset: sanalistat (alla linkkinä), erivärisiä kopiopapereita, sakset (tai kartonkeja ja liimaa), laminointikalvoja, neljä kippoa tai kumilenksut (sanat kannattaa pitää erillään)
Kenelle: aikuiselle ja lapselle/lapsiryhmälle tai parityöskentelynä, jossa väh. toinen osaa jo lukea
Idea peräisin: lukukoordinaattori Eevalta, joka myöhästyi prinsessapeli- joululahjalahjatoiveen täyttämisessä...






Tarinapussit

Idea: Kootaan narulla suljettaviin kangaspusseihin sadun/tarinan lisäksi rekvisiittaa, jota tarinan elävään kertomiseen tarvitaan. Esimerkiksi käsinukkeja, pehmoeläimiä, laminoituja kuvia tai muovieläimiä. Pussissa myös (esimerkiksi sulkijanarussa) lappu, jossa lukee mikä tarina pussissa on, ja mitä tarvikkeita pussista pitäisi löytyä. Pussit ovat kaikkien nopeassa käytössä, kun ne vaan on kerran valmistettu ja kaikki huolehtii ne takaisin paikoilleen. Pussit voivat roikkua esimerkiksi naulassa.
Tarvitset: Kangaskassi, tarina kirjana tai muussa muodossa, tarinaan liittyvät esineet/rekvisiitta, otsikko - ja sisältölappu
Idea peräisin: Tikkuvuoren päiväkoti, Seinäjoki

Rikkinäiset kuvasarjat

Idea: Tulostetaan netistä valmiita tekstittömiä kuvasarjoja tai sarjakuvista sopivia sivuja. Kuvat leikataan irti ja sekoitetaan. Lapsi järjestää kuvat oikeaan järjestykseen ja perustelee valinnat. Nimetään tarinat, vaihtoehtoja on paljon. Tarinoita löytyy muun muassa Pinterestistä. Emme voi tähän niitä linkittää, sillä kuvasarjojen tekijänoikeudet eivät ole selvillä, jotta voisimme ne jakaa. Opetuskäyttöön lienevät kuitenkin saatavilla. Löysimme kekseliäille eskareille sekä alkuopetuksen tyypeille tähän käyttöön sopivia kuvasarjoja lisäksi muun muassa Lauran päivä -suomi toisena kielenä (Laitala, Maija) -kirjasta, Mimmi Lehmä -sarjakuvakirjasta ja Sika -sarjakuvakirjasta. 
Nyt tautiaikana olemme leikanneet kuvat ja laminoineet ne, jotta voimme puhdistaa kuvat aina ennen seuraavia käyttäjiä.
Tarvitset: kuvasarjoja/sarjakuvia tulosteina.


Sama tarina, eri kirjat

idea: Monista (kansan)tarinoista on olemassa eri versioita. Hankitaan kirjastosta kasa saman tarinan kertovia kirjoja (Lumikki, Punahilkka yms), jaetaan lukutaidon mukaan lapsille ja kukin lukee oman kirjansa. Tämän jälkeen kerrotaan omasta kirjasta: miten päähenkilöä kuvataan, kuka on pahis, miten tietyt asiat on tässä kirjassa kerrottu. Esimerkiksi Punahilkka -sadussa tytön viemiset poikkeavat keskenään, mummon kohtalo on erilainen ja pelastajakin voi olla tarinasta riippuen metsästäjä tai riistanvartija tai vaikka äiti.  
Tarvitset: eri tasoisia kirjoja, joissa sama tarina vähän erilaisena. Kirjastot auttavat mielellään tässä. Lisäksi apuna voisi olla jokin moniste, johon lapsi etsii tietyt asiat tarinasta. 
Kenelle: 2. luokka ja eteenpäin, lukutaito oltava lyhyen tarinan tasolla

PUNAHILKKAAN valmis moniste.

Varjoteatteri elävöittäjänä

Idea: Luettavaa tarinaa elävöitetään varjoteatterin avulla. 
Tarvitset: Valonlähde (piirtoheitin, taskulamppu, työmaavalaisin...) ja yksivärinen seinä tai kangas. Seinän värillä ei ole väliä, kunhan se on tasainen ja yksivärinen. Hahmoja tarinasta, tai mielikuvitusta käyttäen: lusikka on prinsessa, haarukka on prinssi jne. Tähän saa käytettyä todella paljon aikaa, mutta voi myös tehdä yksinkertaisemmin. 

Viikkoraportti, eskarit

Idea: Lapsi kirjoittaa aikuisen johdolla viikon jokaisesta päivästä "raporttia". Raportit voivat olla valmiita monistettuja pohjia, tai ne voidaan tehdä vihkoihin tai kansioihin. Joka päivältä kirjoitetaan sana, ja sana kirjoitetaan äänne kerrallaan aikuisen ääntämisen avulla. Esimerkiksi tiistaina on pelattu jalkapalloa, joten kirjoitetaan sana jalkapallo. Kaikki kirjoittaa yhtä aikaa aikuisen ääntämisen perusteella. Aluksi työläs metodi, mutta vähitellen alkaa sujumaan ja on tehokas.
Tarvitset: Viikkoraporttipohja/vihko/moniste, kyniä
Idea peräisin: Tikkuvuoren päiväkoti, Seinäjoki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanketyö on raastavaa

  Hanketyö on todellakin raastavaa. Jos joku kysyy, miltä hanketyö tuntuu, vastaisin otsikon mukaan. Se vaatii hyvää paineensietokykyä, raut...