maanantai 22. helmikuuta 2021

Nyt vietetään Satakielikuukautta - esittelyssä Monikielinen kirjasto

 


 

Satukielille on jo pieni edellytyskin liverrellä ja viserrellä iloisena seuraavien viikkojen ajan -  vietetäänhän nyt monikielisyyttä juhlistavaa Satakielikuukautta! Ajanjakso alkaa Kansainvälisestä äidinkielen päivästä 21.2. ja ulottuu Maailman runouden päivään 21.3.

Satakielikuukautta juhlistetaan vuosittain - Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Pohjoismaissa kielellisen rikkauden juhlakuukautta on vietetty vuodesta 2017 lähtien, nimellä Multilingual Month.

Satakielikuukausi haastaa meidät kaikki tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Tapahtumakokonaisuus kattaa lukuisan määrän tapahtumia, verkkotapahtumia, hankkeita ja uutisia, jotka käsittelevät tavalla tai toisella kielellistä moninaisuutta tai jotka toteutetaan Pohjoismaissa ei-valtakielillä. Vuonna 2021 on tarjolla esimerkiksi kukkaistyöpaja, satutunteja, kirjavinkkauksia sekä näyttelyitä ja työpajoja eri puolella Suomea.

Lisätietoja Satakielikuukaudesta löydät seuraavista linkeistä:

 https://satakielikuukausi.org/

 https://multilingualmonth.org/

 

Monikielinen kirjasto 

Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikkialla Suomessa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla kielellä. Kirjaston aineistot sijaitsevat Helsingin kaupunginkirjaston kokoelmissa, mutta niitä voi pyytää lainaksi oman kirjaston kautta. 

Monikielisen kirjaston valikoimiin kuuluu aineistoa noin 80 kielellä: niin aikuisille, nuorille kuin  lapsillekin. Suurin osa aineistosta on kirjoja, mutta kokoelmista löytyy myös musiikkia, elokuvia ja aikakauslehtiä.

Kokoelmaa voi selata Helmet-aineistotietokannassa tarkennetun haun avulla. Tällöin selauksessa käytetään kielivalintaa, jonka avulla esiin tulee vain tietynkielinen aineisto. Kirjastosi henkilökunta auttaa tarvittaessa aineiston etsimisessä.

Huomioitavaa on, että seuraavat kielet eivät kuulu Monikielisen kirjaston kokoelmiin: 

englanti, espanja, italia, ranska, saksa, venäjä, viro, pohjoismaiset kielet.

Jos Monikielisen kirjaston aineistot alkoivat kiinnostaa, saat lisätietoja oman kirjastosi henkilökunnalta tai linkistä:

https://www.kirjastot.fi/monikielinen-kirjasto


Monikielinen kirjasto on  Satakielikuukauden yhtenä koordinoivana tahona vuonna 2021. Yhteistyössä ovat mukana myös Kulttuuria kaikille -palvelu, Kulttuurikeskus Caisa ja Helsingin kaupungin kasvatus ja koulutus.

Kirjastopedagogi Piia / Lukutukea koulutien alkuaskeliin



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanketyö on raastavaa

  Hanketyö on todellakin raastavaa. Jos joku kysyy, miltä hanketyö tuntuu, vastaisin otsikon mukaan. Se vaatii hyvää paineensietokykyä, raut...