maanantai 12. huhtikuuta 2021

Lukutukea koulutien alkuaskeliin – Iltasatukirjahyllyt eskareille

 

Mikä on iltasatukirjahylly? 

Iltasatukirjahylly on noin 25 kirjan kokoelma. Kirjahyllyn voi ideoida monella tavoin: sen voi tehdä vaikka laatikosta, tai perheet voivat askarrella sellaisen vanhempainillassa. Tärkeää on, että kirjat ovat esillä houkuttelevasti ja erillään luokan muusta kirjallisuustarjonnasta. Iltasatukirjahyllyihin voi valita kirjoja päiväkodista (jo luetut kirjatkin käyvät), kerätä kirjoja lahjoituksena tai pyytää kirjastosta lainaksi sopiva kirjallisuuskokoelma. Iltasatukirjahyllyn kokoelma on laskettu kuukauden ajalle, mutta käyttöaika on muunneltavissa. 

Kirjahylly sijaitsee usein päiväkotiryhmän tai luokan eteisessä tai oven läheisyydessä, ja vanhemmat ja lapset voivat valita siitä kirjan kotiin luettavaksi kotiin lähtiessään. Kuvakirjat ovat niin lyhyitä, että ne voi lukea yhden illan aikana ja palauttaa seuraavana aamuna. Iltasatukirjahyllyjen tarkoitusta voi vaihdella valikoimalla siihen kirjallisuutta eri teemoista tarpeiden ja ryhmän lasten mukaan. Kirjahylly voi tarjota valikoitua luettavaa perheille, jolloin sen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen.

lainaus: https://sites.utu.fi/iki-taru/perhelukeminen/iltasatukirjahylly/

 

 


Kokoontumisrajoitusten vuoksi perheiden kohtaamiset olivat minimissä, joten aloin miettiä muita tapoja vanhempien aktivointiin – miten innostaa perheitä yhteisiin lukuhetkiin, mahdollisimman matalalla kynnyksellä? Tähän kysyntään vastasivat iltasatukirjahyllyt. Hankin siirreltävät, tukevat kolmitasohyllyt ja kiikutin ne pilottipäiväkoteihin. Vinkkaus lapsille ja kasvattajille kuului pakettiin. Kuuntelin ryhmän vetäjää toiveista, kiinnostuksen kohteista, ajankohtaisia teemoja otin myös mukaan. Itsevaltias kirjavalinnoissa en halua olla, ellei vapaita käsiä minulle anneta: ryhmän kasvattajilla on aina parempi tietämys ”lapsistaan” ja heidän ammattitaitoaan kannattaa kuunnella. Vein siis päiväkotiin noin 25 kappaletta erilaisia kuva-, runo- ja tietokirjoja, jotka vinkkauksen lopuksi sijoitettiin hyllyyn odottamaan kotiin pääsyä. Kirje hyllyn ideasta vanhemmille lähti matkaan ja mitä tämä edellyttää kodeilta - ei muuta kuin lukutuokiota lapselle. Helppoa siis kuin heinänteko!

 Ensimmäisessä päiväkodissa kokeilu alkoikin lupaavasti: kirjoista noin kolmannes oli jatkuvasti lainassa, ja muutamasta oli jopa syntynyt pientä kinaa kuka saa viedä tänään tietyn kirjan kotiinsa. Osa vanhemmista oli vielä jättänyt tarttumatta tähän mahdollisuuteen, mutta ainahan uusi asia ottaa aikansa. Sijoittelu kirjahyllylle on oikein hyvä: hetimmiten kulkureitin varrella lasten naulakoille. Usein kävi vieläpä niin, että jo kotiin lähdössä ollut lapsi oli juossut vielä sisälle, ”iltasatukirja unohtui!”. Jes, homma siis toimii!

Kasvattajilta sain kiittävää palautetta (loistoidea) ja lapsiakin ehdin haastattelemaan. Heidän mielestään kirjavalinnat olivat ”aikas hyviä” ja muutamia nostojakin minulle tehtiin. Hyvä, kirjavinkkari kiittää, vertais- ja kaverivinkkaus toimii aina J. Enää toivotaan, että tämä pieni mutta verrattain tehokkaalta tuntuva kirjojen esiintuominen paitsi lapsille myös vanhemmille alkaa tuottaa hedelmää: kirjastoon tai kirjastoautoon on helpompi mennä, kun kirjat ja lukeminen perheissä otetaan arkeen mukaan. Monikielisten perheiden kohtaaminen lastenkirjallisuuden kautta on myös helppo toteuttaa; samalla oman kirjaston tarjonta tulee tutummaksi ja kirjastoon menemisen kynnys madaltuu.


Kohderyhmä: esikouluryhmät, varhaiskasvatus, vanhemmat, monikieliset perheet

Tavoite: lukemaan innostaminen kotona, yhteinen lukuhetki, lastenkirjojen erilaiset sisällöt tutuksi helpolla ja vaivattomalla tavalla vanhemmille, kasvattajille vinkkaus erilaisista lastenkirjoista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanketyö on raastavaa

  Hanketyö on todellakin raastavaa. Jos joku kysyy, miltä hanketyö tuntuu, vastaisin otsikon mukaan. Se vaatii hyvää paineensietokykyä, raut...