Lukukeskus järjestää vuosittain huhtikuussa lukuviikon. Tämän vuoden lukuviikko sijoittuu viikolle 14, eli heti pääsiäisen jälkeen 5.-11.4. Tämän vuoden teema on "Lukutaito on kansalaistaito".
Varsinaista lukuviikkoa on vietetty vuodesta 1997, mutta Lukuviikon perinne on kuitenkin aloitettu jo vuoden 1977 lukusunnuntaina.
Viikon teema "Lukutaito on kansalaistaito" on äärettömän osuva. Kansalaistaito tarkoittaa sellaista taitoa, joka on jokapäiväisestä elämästä selviämisen kannalta jokaiselle ihmiselle tärkeä. Mediataidot ja tietotekniset taidot ovat nykypäivänä arjessa selviämisen kannalta tärkeitä kansalaistaitoja, mutta lukutaidon kuulumista kansalaistaitoihin ei voine kukaan kiistää. Kouluttamattomien henkilöiden on vaikea saada työtä, ja voi vain kuvitella, miten hankalaa on selviytyä lukutaidottomana ruokaostosten tekemisestä tai laskujen maksamisesta.
Kansalaistaidot on ollut oma oppiaineensa vielä 90-luvulla, mutta sen sisällöt on sittemmin ujutettu usean eri oppiaineen viitekehykseen.
Lukuviikon viettäminen
Lukutaito kehittyy koko elämän, eikä koskaan ole myöhäistä tulla vielä vähän paremmaksi lukijaksi. Toisaalta töissä ja kotona on hyvä olla lukevan aikuisen mallina. Siksipä kannattaa lukuviikolla näkyä kirjojen kanssa.
Koulussa tai päiväkodissa voi viettää pienen tuokion, vaikkapa 15 minuuttia, jolloin ihan kaikki lukevat. Pienten kanssa tilanne voi olla se, että joku aikuinen lukee lapsille, ja muut aikuiset lueskelevat omia kirjojaan myös, tai niin, että pienetkin selailevat mielenkiintoisia kirjoja.
Koulussa voi viettää lukuvälitunnin jolloin voi jäädä sisälle lukemaan, tai jos keli on kaunis, voi lukea ulkona. Kunhan vain muistuttaa kirjojen käsittelystä ulkotiloissa, jottei kirjat mene piloille huolimattomuuden vuoksi.
Lukumajojen rakentelu on mahtavan inspiroivaa, ja on jännittävää taskulampun valossa lukea omaa kirjaa.
Lukuviikon kirjavinkkaukset vertaisten tekeminä, eli lapset vinkkaavat toisilleen ja aikuiset toisilleen, on myös helposti toteutettava idea.
Luokkaan voisi kerätä "miksi luen" taulua, johon saa kirjoittaa, tai lehdistä leikellä sanoja ja muodostaa virkkeitä siitä, miksi lukeminen on itselle tärkeää tai kivaa, tai mitä siitä voi hyötyä.
Lukuviikon jokaisen aamun voi aloittaa tai päivän päättää lukutuokiolla.
Varhaiskasvatuksessa voisi vielä enemmän puhua huoltajille kohtaamistilanteissa siitä, mitä on luettu ja miten lapset ovat siihen suhtautuneet, ja toki myös kannustaa perheitä lukemaan kotona.
Varmasti keksitte vielä muutakin nopeasti toteutettavaa lukemiseen liittyvää puuhaa! Lukuviikko on mainio tekosyy uppoutua kirjojen maailmaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti